Hosting
SSL sertifikati

U svetu elektronske trgovine, sigurnost je jedna od ključnih faktora. Iako je prodaja preko Interneta u ogromnom porastu, milioni potencijalnih kupaca strahuju da ostavljaju svoje lične i finansijske podatke prilikom online kupovine.

Da biste uspešno vodili Internet prodaju, morate u potpunosti uveriti vaše kupce da mogu slobodno da ostave broj kreditne kartice i lične informacije na vašem sajtu i da ti podaci neće biti presretani.
Većina kupaca u današnje vreme traži ikonicu katanca i “https” prefiks ili zeleno adresno polje pre nego što unesu lične informacije na bilo koji web sajt. Nije važno koliko dugo vaša firma postoji na tržištu ili koliko ste poznati, ukoliko na vašem sajtu ne postoje oznake SSL (Secure Sockets Layer ) sertifikata , posetioci najverovatnije neće izvršiti kupovinu, otvoriti nalog ili se možda neće prijaviti ni na bilten.

Instaliranjem SSL sertifikata na vaš web sajt štiti tok informacija ka i od vašeg sajta od sajber kriminalaca koji pokušavaju da ukradu lične podatke. Imena, adrese, lozinke, nalozi i brojevi kreditnih kartica – sve je bezbedno kada se upisuje na web sajtu sa validnim SSL sertifikatom.

Šta je SSL sertifikat?

Na najosnovnijem nivou, SSL sertifikat je deo softvera koji enkriptuje sve informacije koje se kreću od i prema web sajtu vlasnika sertifikata. Ovo znači da razmena između web sajta i njegovih posetilaca može biti namerno ili slučajno “prisluškivana” od strane trećih lica, bez obzira da li posetilac šalje porudžbinu ili se prijavljuje na bilten.

Kada posetilac uđe na sigurno područje web sajta koji je zaštićen SSL sertifikatom, događa se sledeće:

 • Browser posetioca zahteva sigurnu sesiju od servera na kome se nalazi web sajt.
 • Server odgovara tako što pošalje broweru posetioca digitalnu kopiju serverskog sertifikata.
 • Browser posetioca potvrđuje da serverski sertifikat koji je validan koristi web sajt za koji je izdat i da je izdat od strane CA (Certificate Authority) za koji browser veruje da je pouzdan.
 • Ukoliko je sertifikat validiran, browser generiše jednokratni ključ za sesiju i enktiptuje ga sa serverskim javnim ključem.
 • Browser posetioca šalje ključ enkriptovane sesije serveru kako bi server i browser imali kopiju.
 • Server dekriptuje ključ sesije koristeći privatni ključ.
 • SSL proces “rukovanja” je završen i uspostavljena je sigurna konekcija.
 • Ikonica koja izgleda kao katanac i “https://” prefiks se pojavljuju u adresnom polju browsera posetioca, što ukazuje da je u toku zaštićena sesija. Ukoliko je sajt zaštićen sa Premium SSL sertifikatom, takođe će se pojaviti i zeleno adresno polje uključujući i ime vlasnika sertifikata.

SSL sertifikati ne samo da potvrđuju identitiet vlasnika sertifikata posetiocu web sajta, već i enkriptuju informacije koje šalje i prima web sajt vlasnika sertifikata.

Informacije koje se nalaze u digitalnom sertifikatu uključuju:

 • Ime vlasnika sertifikata (fizičko ili pravno lice)
 • Serijski broj sertifikata i datum isteka
 • Kopiju javnog kriptografskog ključa vlasnika sertifikata
 • Digitalni potpis organa za izdavanje sertifikata (CA)


Za više informacija i naručivanje SSL sertifikata kliknite ovde.